Χαρούπι: Ο Μαύρος Χρυσός !

Nov 06 , 2020

Niriton Admin

Χαρούπι: Ο Μαύρος Χρυσός !

Τι είναι το χαρούπι:

Το χαρούπι είναι τροφή γνωστή από την αρχαιότητα. Το χαρουπόδεντρο (Ceratonia siliqua – από το ελληνικό “κέρας”, καθώς οι καρποί του έχουν σχήμα κέρατος) ευδοκιμεί στο κλίμα της μεσογείου και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να καρποφορήσει. Το χαρούπι μοιάζει με σκούρο καφέ  φασόλι και οι σπόροι του (κεράτια) έδωσαν το όνομά τους στην μονάδα μέτρησης βάρους του χρυσού (καράτια), καθώς χρησιμοποιούνταν για αυτό το σκοπό λόγω του σταθερού βάρους τους (0.2 γραμμάρια).

Τι γεύση έχει:

Το χαρούπι έχει γλυκιά γεύση και χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητά του σε σάκχαρα (κυρίως σουκρόζη, γλυκόζη και φρουκτόζη) καθώς και την πολύ χαμηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά. Περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, πολυφαινόλες, και ιχνοστοιχεία.

Πού το χρησιμοποιούμε:

Στις μέρες μας αλέθοντας το χαρούπι παίρνουμε αλεύρι χαρουπιού, το οποίο χρησιμοποιείται στην αρτοποιεία και στη ζαχαροπλαστική δημιουργώντας μεγάλη ποικιλία προϊόντων χαρουπιού, ενώ από το βρασμό του προκύπτει το χαρουπόμελο, που εξυπηρετεί το ρόλο του μελιού σε πολλές εφαρμογές του. Ακόμη από τον σπόρο εξάγεται το κόμμι χαρουπιού που χρησιμοποιείται σαν πηκτικό μέσο , γαλακτωματοποιητής ή σταθεροποιητικό σε διάφορα τρόφιμα.

Ποιά έιναι η ευεργετική του δράση:

Η κατανάλωση χαρουπιού και των παραγώγων του έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετική δράση στον οργανισμό μας.

Συγκεκριμένα:

1. Σταματάει τον πολλαπλασιασμό και αυξάνει την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων, ασκώντας έτσι αντικαρκινική δράση

2. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της διάρροιας

3. Καταπολεμά την υπερλιπιδαιμία, οπότε και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά

4. Προστατεύει από την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη.

5. Αποτρέπει την εμφάνιση οστεοπόρωσης, χάρη στην μεγάλη ποσότητα ασβεστίου που περιέχει

6. Έχει καταπραϋντική δράση στον βήχα και στη βρογχίτιδα

7. Ανακουφίζει από στομαχικές διαταραχές

Για πάρα πολλούς η γεύση και η υφή του είναι συγκρίσιμη με το κακάο, του οποίου αποτελεί υγιεινότερη εναλλακτική, καθώς δεν περιέχει καφεΐνη και οξαλοξικά. Επιπλέον είναι κατάλληλο για άτομα με κοιλιοκάκη, καθώς δεν περιέχει γλουτένη.

Το χαρούπι (και τα παράγωγά του) λοιπόν  αποτελεί μια τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, την οποία καλό είναι να εντάξουμε όλοι στη διατροφή μας.

Ειρήνη Βασιάρη (Διαιτολόγος-Διατροφολόγος)