Γιατί να προτιμάμε προϊόντα ολικής άλεσης?

Nov 06 , 2020

Niriton Admin

Γιατί να προτιμάμε προϊόντα ολικής άλεσης?

Τα προϊόντα ολικής άλεσης και η σημασία τους για την υγεία μας

Ιστορική αναδρομή:

Επί πολλούς αιώνες οι άνθρωποι καλλιεργούσαν σιτηρά και τα κατανάλωναν με ελάχιστη επεξεργασία, στη μορφή που σήμερα ξέρουμε ως "ολικής άλεσης" (δηλαδή ολόκληρος ο καρπός).

Για πρώτη φορά στην αρχαία Ρώμη εμφανίζεται αλεύρι που το περνούσαν από κόσκινο και έπαιρνε άσπρο χρώμα και πιο απαλή υφή (κατακρατούνταν ουσιαστικά το πίτουρο και το φύτρο), το οποίο όμως ήταν ακριβό στην παρασκευή του και αποτελούσε πολυτέλεια και σημάδι υψηλής κοινωνικής θέσης.

Τα πράγματα παρέμειναν έτσι μέχρι την βιομηχανική επανάσταση, όποτε η επεξεργασία των σιτηρών έγινε πολύ φθηνή και το λευκό αλεύρι επικράτησε παγκοσμίως, λόγω της αφράτης υφής που έδινε στα αρτοσκευάσματα και της δυνατότητας του να αποθηκεύεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ το λευκό επεξεργασμένο ρύζι προτιμήθηκε λόγω της λεπτής υφής του.

Τι είναι τα σιτηρά ολικής άλεσης:

Είναι ουσιαστικά προϊόντα ελάχιστης επεξεργασίας, που διατηρούν όλα τα μέρη του καρπού, περιέχοντας έτσι μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών όπως φυτικές ίνες,  βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το σιτάρι ολικής άλεσης, η κινόα, η βρώμη, το κεχρί, το φαγόπυρο, το κριθάρι, το μαύρο ρύζι, η σίκαλη, το καλαμπόκι, κ.α.

Αντιθέτως, τα επεξεργασμένα σιτηρά, στερούνται μεγάλων ποσοτήτων αυτών των θρεπτικών συστατικών, επιδιώκοντας κυρίως την βελτιωμένη υφή και την ευκολία στην αποθήκευση.

Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης:

1. Μείωση της χοληστερόλης με συνεπακόλουθη ελάττωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων (έμφραγμα, εγκεφαλικό, κ.α)

2. Μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού τους δείκτη και της βελτίωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

3. Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου, λόγω της αυξημένης ποσότητας φυτικών ινών που περιέχουν.

4. Προστασία του πεπτικού συστήματος από συνεχές παθήσεις όπως δυσκοιλιότητα και τα εκκολπώματα του εντέρου.

5. Μείωση του σωματικού βάρους και κατά συνέπεια ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας, λόγω του αισθήματος πληρότητα που προκαλούν όταν καταναλώνονται.

Τρώμε σιτηρά ολικής;

Παρόλα τα οφέλη που αναφέραμε, είτε λόγω συνήθειας, είτε λόγω άγνοιας (απουσία διατροφικής παιδείας), οι περισσότεροι από εμάς δεν καταναλώνουμε προϊόντα ολικής.

Η συνιστώμενη κατανάλωση είναι τουλάχιστον 3 μερίδες ημερησίως ( όπου μερίδα = μισό φλυτζάνι ρύζι ή μακαρόνια ή άλλο δημητριακό, 1 φέτα ψωμί, 1 κούπα δημητριακά πρωινού)

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν σταδιακά να υποκαθιστούμε τα επεξεργασμένα σιτηρά με ολικής άλεσης, κάνοντας το πρώτο βήμα για μια πιο υγιή καθημερινότητα.

Ειρήνη Βασιάρη (Διαιτολόγος-Διατροφολόγος)