Βούτυρα Καρπών: Η νέα υγιεινή ανακάλυψη!

Jan 30 , 2024

NIRITON ADMIN

Βούτυρα Καρπών: Η νέα υγιεινή ανακάλυψη!

Ίσως έχετε ακούσει για τα βούτυρα καρπών, γνωστά ως “Nut butters”. Δεν είναι μια νέα τάση, είναι όμως μια νέα ανακάλυψη! Τα βούτυρα καρπών γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένα στη χώρα μας, αφού μόλις τα γνωρίζει κάποιος, κερδίζουν μια θέση στη διατροφή του.

 

Γιατί να τα επιλέξουμε;

Γιατί είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και πάνω από όλα σε καλά λιπαρά οξέα. Τα ακόρεστα λιπαρά που περιέχουν τα βούτυρα που προέρχονται από ξηρούς καρπούς.Τα βούτυρα καρπών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε θρεπτική αξία και πλούσια γεύση στα γεύματα σας.

Πλέον υπάρχουν τόσα πολλά βούτυρα από καρπούς, όπως: αμύγδαλα, κάσιους, πεκάν, καρύδια, φουντούκια καθώς και από σπόρους, όπως ηλιόσπορους, σπόρους κολοκύθας και σουσάμι. Υπάρχει ακόμη και βούτυρο σόγιας για εκείνους που έχουν αλλεργίες σε καρπούς και σπόρους, αλλά και “special” βούτυρα- επαλείμματα με δελεαστικούς συνδυασμούς γεύσης, όπως: χαρουπιού με φουντούκι και καρύδας με αλατισμένη καραμέλα.

 

Είναι όλα τα βούτυρα εξολοκλήρου από καρπούς ; Φυσικά και όχι! Ας δούμε μερικά:

 

Βούτυρο από Κάσιους: ‘Ένα “smooth” βούτυρο σε γεύση και υφή, ιδανικό για άλειμμα σε σάντουιτς. Δοκιμάστε το μαζί με αβοκάντο και άλλα λαχανικά σε μια αραβική πίτα ή αντί για ταχίνι σε χούμους ή πουρέ άλλων οσπρίων για ντιπ. 

 

Βούτυρο από Αμύγδαλο: Η πάστα αμυγδάλου είναι ένα ήπιο, γλυκό και αρωματικό βούτυρο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε γλυκά, όσο και σε αλμυρά πιάτα. Δοκιμάστε το βούτυρο αμυγδάλου σε ένα σάντουιτς με τυρί ή σε επιδόρπιο με μήλα.

 

Βούτυρο από Φουντούκι: Καφέ, πυκνό βούτυρο με φρουτώδες άρωμα και φυσικά γλυκιά γεύση, γίνεται μια γευστική πανδαισία σε οτιδήποτε, που θυμίζει άλειμμα τύπου “μερέντα” χωρίς κανένα επιβαρυντικό! Φανταστικό επιδόρπιο σε φρυγανισμένο ψωμί ολικής αλέσεως με μέλι και μπανάνες και απολαυστικό σε smoothies.

 

Βούτυρο από ΦυστίκιΔημοφιλές και αγαπημένο, το φυστικοβούτυρο πλέον κυκλοφορεί σε πολλές γευστικές επιλογές, όπως με τσίλι, με σταφίδεςτραγανόαπαλόμε θαλασσινό αλάτιχωρίς αλάτι.  Πλούσιο και χορταστικό στη γεύση, ταιριάζει στα πάντα, σε smoothie, σάντουιτς, σε γιαούρτι, συνδυάζεται εξαιρετικά με φρούτα, με αλλαντικά, με τυριά, ακόμη και σε πιάτα με κρέας.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε;

 

  • Την προσθήκη υδρογονωμένων ελαίων κατά την επεξεργασία τους. Αποφύγετε όσα στα θρεπτικά συστατικά τους αναφέρουν για παράδειγμα το φοινικέλαιο για να μην επιβαρύνεστε με trans λιπαρά οξέα.
  • Να μην περιέχουν ζάχαρη, ρίχνοντας μια ματιά στην διατροφική ετικέτα πριν την αγορά.
  • Μην προτιμάτε τα light.To φυστικοβούτυρο, αλλά και τα υπόλοιπα βούτυρα από ξηρούς καρπούς, καταναλώνονται ακριβώς για αυτή τη χρήση. Δηλαδή για να αποδώσουν πολυακόρεστα (π.χ ταχίνι) ή μονοακόρεστα (πχ. φυστικοβούτυρο) λιπαρά οξέα. Τα βούτυρα με μειωμένα λιπαρά, μάλλον θα είναι πλούσια σε άμυλο και ζάχαρη με στόχο να ενισχύσουν την γεύση.
  • Δεν είναι απαραίτητο να αναζητήσετε κάποιο βούτυρο καρπών χωρίς αλάτι, αλλά προτιμήστε όσα περιέχουν λίγο ή έχουν θαλασσινό αλάτι για φυσική γεύση.
  • Αναγνωρίστε την αξία του, όταν φέρει τη σήμανση Raw. To Raw (ακατέργαστο ή ωμό) υποδηλώνει πως δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, προκειμένου να μην έχουν καταστραφεί τα θρεπτικά συστατικά από τις ευεργετικές ιδιότητες του σπόρου και να διατηρεί αναλλοίωτη τη γεύση του.
  • Αυτή η πλούσια πηγή πρωτεϊνών, λιπών κι φυτικών ινών ναι μεν μπορεί να καταναλώνετε ημερησίως, αλλά με μέτρο,καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Δυο κουταλιές βούτυρο ξηρών καρπών την ημέρα είναι η ιδανική ποσότητα και φυσικά πρέπει όχι απλά να τις προσθέσετε στη διατροφή σας, αλλά με αυτές να αντικαταστήσετε μέρος των πηγών λίπους που ενδεχομένως υπάρχουν ήδη σε αυτή.
  • Προτιμήστε τα βιολογικά. Τα βιολογικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των βουτύρων καρπών, καλλιεργούνται και παρασκευάζονται χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών. Αν αυτό δεν είναι αρκετό για να τα επιλέξετε, αξίζει να τα δοκιμάσετε. Ίσως τα συμβατικά σας φανούν πιο γευστικά από τα συμβατικά, αλλά στα βιολογικά θα αντιληφθείτε τη «φυσική» πλήρη γεύση των συστατικών, καθώς δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα συστατικά που περιλαμβάνονται στη συνταγή.