Σφακιανές Πίτες

Jan 25 , 2022

NIRITON ADMIN

Σφακιανές Πίτες

Η Σφακιανόπιτα ή Πίτα Σφακιανή είναι διάσημη σε όλη την Κρήτη και είναι γέννημα θρέμα της Χώρας των Σφακίων. Παραδοσιακή, πεντανόστιμη και ατόφια ελληνική, αποτελεί εκλεκτή λιχουδιά. Με την συνταγή μας θα απολαύσετε τις σφακιανόπιτες σε μόλις 25 λεπτά!

Υλικά

  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500γρ. φρέσκια μυζήθρα
  • 50ml ρακή (ή τσίπουρο)
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 270ml νερό


Αν το τυρί έχει υγρά το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ‘’πατάμε’’ να στεγνώσει.

 

Εκτέλεση

Βήμα 1
Χωρίζουμε το τυρί σε 10 ίσα κομμάτια και φτιάχνουμε μπαλάκια.

Βήμα 2
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι σχηματίζοντας μία λακκούβα στην μέση, προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και την ρακή (ή το τσίπουρο) και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε στο μπολ και το νερό, ανακατεύουμε πάλι ελαφρά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βήμα 3
Έπειτα ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. (Προσθέτουμε λίγο νερό ή αλεύρι αν χρειαστεί.)

Βήμα 4
Χωρίζουμε την ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια και τα πατάμε λίγο με το χέρι να ανοίξουν, βάζουμε στην μέση τους από ένα μπαλάκι τυρί και τα κλείνουμε. Τα σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα να μην στεγνώσουν.

Βήμα 5
Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι, παίρνουμε μία μπάλα ζύμης κάθε φορά και την ανοίγουμε περίπου 10 εκατοστά σε λεπτό φύλλο.

Βήμα 6
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στην φωτιά να κάψει καλά, με ένα πινέλο αλείφουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια του (αυτό το κάνουμε κάθε φορά που ψήνουμε μία πίτα) και ψήνουμε την πίτα και από τις δύο μεριές μέχρι να ροδίσει. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες.


Σερβίρουμε τις πίτες με μέλι θυμαρίσιο.

 

Καλή επιτυχία!