Όσπρια...Ένας Πολύτιμος Θησαυρός!

Apr 01 , 2022

NIRITON ADMIN

Όσπρια...Ένας Πολύτιμος Θησαυρός!

Τα όσπρια είναι μια πανάρχαιη τροφή, γνωστή στον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Έχει αποδειχθεί ότι η καλλιέργεια τους άρχισε σχεδόν παράλληλα με αυτή των δημητριακών. Τα όσπρια κατέχουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου, χάρη στη σημαντική θρεπτική τους αξία, αλλά και στο χαμηλό κόστος παραγωγής τους. Τα όσπρια αποτέλεσαν τη βασική τροφή για τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες. Σε περιόδους οικονομικής δυσκολίας ή σε πολέμους τα όσπρια έθρεψαν γενιές και γενιές Ελλήνων.

 

Η ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη συνταγές μαγειρικής με βάση τα όσπρια. Η φαντασία και η τέχνη των προγόνων μας, μας έχουν αφήσει μια τεράστια κληρονομιά.
 

Τα όσπρια είναι η πλουσιότερη πηγή πρωτεΐνης, συγκρινόμενα ακόμη και με το κρέας. Η ποιότητα της πρωτεΐνης, μπορεί να κριθεί με βάση την περιεκτικότητα στα απαραίτητα (για τον άνθρωπο) αμινοξέα: μεθειονίνη, λυσίνη και τρυπτοφάνη. Σαν μοναδική πηγή πρωτεΐνης για τον άνθρωπο, τα όσπρια δεν μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις του οργανισμού σε μεθειονίνη. Αντίθετα, τα όσπρια έχουν παρόμοια επίπεδα συγκέντρωσης σε λυσίνη με το κρέας. Έχουν αισθητά, όμως, μικρότερη περιεκτικότητα σε λυσίνη από τα δημητριακά. Μία συνδυασμένη κατανάλωση οσπρίων με δημητριακά (πχ φακές με ρύζι) ή οσπρίων με κάποιο ζωικό τρόφιμο (πχ φασόλια με τυρί) δίνει ένα ικανοποιητικό συνδυασμό αμινοξέων, που καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνη.
 

Τα όσπρια είναι μία ικανοποιητική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (εκτός της ριβοφλαβίνης). Το σημαντικότερο, όμως, είναι δεν τείνουν σε επεξεργασία για αυτό και οι βιταμίνες απορροφόνται άμεσα από τον οργανισμό. Τα όσπρια δεν παρουσιάζουν συγκέντρωση βιταμίνης C, τα φύτρα τους, όμως, έχουν μεγάλες ποσότητες ασκορβικού οξέος.
 

Τα όσπρια έχουν τη φήμη ότι είναι δύσπεπτα, ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ένας υγιής οργανισμός χωνεύει και απορροφά όλα τα θρεπτικά συστατικά των οσπρίων. Μόνο σε συγκεκριμένες παθήσεις του πεπτικού συστήματος παρατηρείται μία μικρή δυσπεψία.
 

Συμβουλή: Όλα τα όσπρια καλό θα είναι να τα μουσκεύετε δύο ημέρες πριν τα μαγειρέψετε. Τοποθετούμε την ποσότητα των οσπρίων σε ένα ταψάκι και προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό. Κάθε φορά που οι καρποί πίνουν το νερό προσθέτουμε λίγο ακόμα. Πχ ξεκινάμε τη διαδικασία Δευτέρα βράδυ και τα μαγειρεύουμε την Τρίτη το βράδυ ή ακόμα καλύτερη την Τετάρτη. Με τον τρόπο αυτό γίνονται περισσότερο εύπεπτα, βράζουν καλύτερα και απελευθερώνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.