Ωμοφαγική Διατροφή (Raw Diet)

Jan 30 , 2024

NIRITON ADMIN

Ωμοφαγική Διατροφή (Raw Diet)

 

Τελευταία ακούμε πολύ τις λέξεις ωμό, ωμοφαγία, ωμοφαγικό. Η ωμοφαγική διατροφή αποτελεί μια νέα τάση, τη διατροφή του μέλλοντος ή ένα μοντέλο διατροφής που αγνοούσαμε;

Όπως και να έχει, αξίζει να την ανακαλύψουμε!      

 Τι είναι η ωμοφαγία;

 Όπως δηλώνει και το όνομα της, ωμοφαγία είναι η κατανάλωση των τροφίμων όπως ακριβώς μας τα έδωσε η φύση, δηλαδή ωμά! Πρόκειται για τη διατροφή που βασίζεται σε ωμά, μη επεξεργασμένα φυτικής προέλευσης τρόφιμα και κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας. Παρόλο που αναφορές για την ωμοφαγία υπάρχουν ήδη από την αρχαιότητα, η ανάγκη των σύγχρονων ανθρώπων για υγιεινή διατροφή και προάσπιση της υγείας που σήμερα απειλείται από πολλές συμπεριφορές μας, την έχει φέρει δυναμικά στο προσκήνιο.

 

Τα οφέλη της ωμοφαγίας για την υγεία, στηρίζονται στο ότι οι τροφές όταν μαγειρεύονται χάνουν ένα μεγάλο ποσοστό ενζύμων που περιέχουν, με αποτέλεσμα να μην προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να διατηρηθεί υγιής. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται μια διατροφική επιλογή με πολλούς περιορισμούς, με την κατάλληλη ενημέρωση μπορεί να είναι μία γευστικότατη και θρεπτική φιλοσοφία ζωής.

 Πού βασίζεται; 

Όταν η τροφή μαγειρεύεται και υφίσταται θερμική επεξεργασία, αλλοιώνονται ή και καταστρέφονται σε μεγάλο βαθμό τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά της, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφονται τα ένζυμα που διαθέτει, χάρη στα οποία συντελείται η πέψη. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός καλείται να συνθέσει πεπτικά ένζυμα, καθιστώντας έτσι την πέψη της μαγειρεμένης τροφής δύσκολη, κουραστική και χρονοβόρα. Στην ωμοφαγία, οι τροφές είναι αυτό ακριβώς που λέει η λέξη, ωμές. Δεν υπάρχει τίποτα μαγειρεμένο πάνω από τους 45°C που είναι η θερμοκρασία του ήλιου στη γη. Στην ωμοφαγία αποφεύγεται οτιδήποτε ζωικό και οτιδήποτε περιέχει λακτόζη ενώ η ωμοφαγική διατροφή είναι συνήθως χορτοφαγική.

Η φιλοσοφία της διατροφής

 Τρώμε σε αρμονία με τη φύση μας, το σώμα μας, το πνεύμα μας! Πρέπει πάντα να τρώμε ισορροπημένα και με μέτρο, να ακούμε το σώμα μας, και να σεβόμαστε τις ανάγκες του. Μπορεί η απόλυτη ωμοφαγία να μην είναι πάντα αυτό που χρειαζόμαστε. Μπορεί να χρειαζόμαστε κάτι ζεστό, κάτι μαγειρεμένο ειδικά το χειμώνα που κάνει κρύο. Είναι καλό όμως να ξέρουμε τι περιλαμβάνει η διατροφή μας και πού μας ωφελούν οι τροφές που καταναλώνουμε, ενώ θα πρέπει να αρχίσουμε να παρατηρούμε και να κατανοούμε πως ανταποκρίνεται ο οργανισμός μας, του οποίου οι ανάγκες αλλάζουν με τις εποχές, την ηλικία και πολλές άλλες συνθήκες.