Νηστεία, Ένα Πολύτιμο Δώρο Για Την Υγεία Μας!

Feb 24 , 2022

NIRITON ADMIN

Νηστεία, Ένα Πολύτιμο Δώρο Για Την Υγεία Μας!

Βασική αρχή της νηστείας είναι η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά & αυγά και η αυξημένη κατανάλωση τροφών όπως ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι, λαχανικά, θαλασσινά & φρούτα.

Φέτος η Σαρακοστή μπορεί να γίνει η τέλεια αφορμή όχι μόνο για να ακολουθήσουμε ένα πιο ισορροπημένο μοντέλο διατροφής αλλά και να ανακαλύψουμε νέες γευστικές απολαύσεις.

Ποια είναι τα οφέλη της νηστείας;

1)Υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών.   

Κατά την περίοδο της νηστείας ,καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών τα οποία βοηθάνε στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και θωρακίζουν τον οργανισμό μας με βιταμίνες και φλαβονοειδή, που είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Σύμφωνα με τον WHO/FAO η υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά και πιθανότητα τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.


2) Μείωση χοληστερόλης.     

Σύμφωνα με αποτελέσματα μελετών η νηστεία οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, LDL (κακής) χοληστερόλης καθώς και δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Είναι γνωστό ότι η μειωμένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης σχετίζεται με το χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και στεφανιαίας νόσου.


3) Αυξημένη  πρόσληψη  βιταμίνης C , καροτενοειδών και σιδήρου.   

Σύμφωνα με μελέτες η λήψη αντιοξειδωτικών ουσιών όπως η βιταμίνη C
(ασκορβικό οξύ) καθώς και καροτενοειδή (β-καροτένιο και λυκοπένιο), ήταν υψηλότερη σε άτομα τα οποία νήστευαν κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής σε σύγκριση με άτομα τα οποία δεν νήστευαν. Παρόλο που το κρέας και τα προϊόντα του είναι σημαντικές πηγές σιδήρου και απουσιάζουν κατά τη διάρκεια της νηστείας, δε μειώθηκε η πρόσληψη σιδήρου διότι αυξήθηκε η κατανάλωση σε όσπρια και δημητριακά που είναι εξίσου πλούσια σε σίδηρο. Τέλος λόγω της αυξημένης πρόσληψης σε βιταμίνη C βελτιώνεται σημαντικά η απορρόφηση του σιδήρου.

 

    Μαζί με την έναρξη της νηστείας αλλάζει και το διατροφικό μενού μας. Η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για να αλλάξουμε –και όχι μόνο προσωρινά- τις διατροφικές μας συνήθειες και να βάλουμε στη ζωή μας τα προϊόντα που θα εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, τα οποία του δίνουν ενέργεια και συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ενώ  παράλληλα, εξασφαλίζουν γευστική απόλαυση.

       

      Ιδιαίτερα για την περίοδο της νηστείας η Νήριτον σας προτείνει:

       

      Ελιές με παξιμαδάκια και ντομάτα: Για αυτούς που θέλουν κάτι αλμυρό, οι ελιές είναι η καλύτερη επιλογή με καλά λιπαρά και υπέροχη γεύση. Για να μην ξεχνάμε όμως και τα λαχανικά, προσθέτουμε λίγη ντομάτα και αγγουράκι και καλή σας απόλαυση.

      -Πλιγούρι και Κινόα: Αποτελούν την βάση για νόστιμες νηστίσιμες σαλάτες αλλά και για να αντικαταστήσουν το ρύζι σε πολλές συνταγές.

      -Ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο και μέλι: Ένα πολύ θρεπτικό πρωινό για μικρούς και μεγάλους. Επιλογή πλούσια ενεργειακά που θα μας προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε .

      -Χειροποίητα Μουστοκούλουρα, Ταχινοκούλουρα & Μπάρες παστελιού. Για τους λάτρεις του γλυκού που δεν μπορούν να το στερηθούν ούτε κατά τη διάρκεια της νηστείας .

      -Βάλτε όσπρια στο τραπέζι σας. Τα όσπρια αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεϊνών ,ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με αμυλούχα τρόφιμα. Δοκιμάστε λοιπόν να φτιάξετε διαφορετικούς συνδυασμούς όπως φακόρυζο ή σαλάτα με φασόλια ,ντομάτα και παξιμάδια. Σύμφωνα με έρευνες τα όσπρια προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου.

      -Γάλα καρύδας ή αμυγδάλου με δημητριακά ολικής άλεσης. Για τους λάτρεις των γαλακτοκομικών ,υπάρχουν επιλογές από μη ζωικές πηγές , οι οποίες προσφέρουν την ίδια απόλαυση . Προσθέστε δημητριακά πρωινού με διάφορα φρούτα ,ξηρούς καρπούς & μέλι.

      -Το κατεξοχήν νηστίσιμο φαγητό, τα παραδοσιακά ντολμαδάκια. Ντολμαδάκια με κινόα ή με ανάμεικτο ρύζι ,όπως και αν τα προτιμάς, είναι μια εξαιρετική ιδέα για να χορτάσουμε χωρίς να προσθέσουμε πολλές θερμίδες στο γεύμα μας.

       

      Καλή μας Σαρακοστή!!!!