Διατροφή & Ανοσοποιητικό Σύστημα

Nov 06 , 2020

Niriton Admin

Διατροφή & Ανοσοποιητικό Σύστημα

Το κυρίαρχο θέμα στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα δεν είναι άλλο από την εξάπλωση σε παγκόσμιο επίπεδο μιας καινούργιας ίωσης (Covid-19) που έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας. Οι αρμόδιοι μας συστήνουν να μένουμε σπίτι, να κρατάμε αποστάσεις από τους άλλους και να εφαρμόζουμε μέτρα ατομικής υγιεινής.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που έρθουμε σε επαφή και νοσήσουμε από τον καινούργιο ιό;

Οι επιστήμονες λένε πως όσοι έχουν ικανό ανοσοποιητικό σύστημα (δεν έχουν δηλαδή αλλά νοσήματα ή παράγοντες κινδύνου) πιθανότατα θα το περάσουν σαν μία απλή ίωση. Και επειδή υπάρχουν αρκετές έρευνες που υποστηρίζουν ότι  συγκεκριμένες ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών μπορούν να εξασθενίσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, πάμε να δούμε πρακτικές συμβουλές για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο. 

1) Τρώμε επαρκείς ποσότητες: όπως ο ύπνος έτσι και η τροφή είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την παραγωγή κυττάρων και ενζύμων που συνεισφέρουν στην άμυνα του οργανισμού.

2) Περιορίζουμε την πρόσληψη λιπαρών: έρευνες έχουν δείξει ότι η χαμηλή πρόσληψη λιπαρών έχει συνοδευθεί από αποτελεσματικότερη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων, που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού. 

3) Διατηρούμε φυσιολογικό σωματικό βάρος: η παχυσαρκία θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας για το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να νοσήσουμε σοβαρά από κάποιο ιογενές νόσημα. 

4) Βιταμίνη D: έρευνες δείχνουν ότι ικανή ποσότητα βιταμίνης D μπορεί (μεταξύ άλλων) να μειώσει τον κίνδυνο ιώσεων. Η ποσότητα βιταμίνης D που περιέχεται στις τροφές (γαλακτοκομικά, ψάρια, μανιτάρια, αυγά, ενισχυμένα δημητριακά) δεν είναι συνήθως επαρκής και οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε συμπληρώματα διατροφής (ή εξαιρετικά μεγάλη και συνεχή έκθεση στον ήλιο) για να διατηρήσουμε προστατευτικά επίπεδα βιταμίνης D.

5) Βιταμίνη C: όντας φυσικό αντιοξειδωτικό, καταστρέφει ελεύθερες ρίζες και υποστηρίζει την φυσιολογική ανοσιακή απάντηση του οργανισμού. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα πορτοκάλια, οι κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο, τα λεμόνια, τα ακτινίδια, το σπανάκι και άλλα φρούτα. 

6) Βιταμίνη E: έχει παρόμοια δράση με τη βιταμίνη C και βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα αμύγδαλα, στους ηλιόσπορους και στο μπρόκολο.

7) Ψευδάργυρος: σημαντικό ιχνοστοιχείο, καθώς ενισχύει τη δραστικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων και παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη δράση. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι οι φακές, τα μαλάκια, το μοσχαρίσιο κρέας, οι κολοκυθόσποροι και το σουσάμι.

8) Σκόρδο: παραδοσιακή συνταγή για το κρυολόγημα, καθως έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλλισίνη, που δρα σαν ανοσο-ενισχυτικό.

9) Τζίντζερ: με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, έχει πολλαπλά οφέλη στην άμυνα του οργανισμού.

10) Κουρκουμάς: ισχυρό φυσικό αντιφλεγμονώδες, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και βοηθάει στην καταπολέμηση των ιώσεων. 

11) Πράσινο τσάι: γεμάτο φλαβονοειδή που δρουν ως αντιοξειδωτικά, ενισχύει την ανοσία του οργανισμού. Επίσης περιέχει το αμινοξύ L-θεανίνη που έχει δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού. 

Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, ειναι πιο σημαντικό από κάθε άλλη φορά να προσέχουμε τον εαυτό μας και να θωρακίζουμε τον οργανισμό μας απέναντι σε οποιαδήποτε αρρώστια.

Τρώμε σωστά, φυλαγόμαστε και διατηρούμε ψυχραιμία και αισιοδοξία.

Ειρήνη Βασιάρη (Διαιτολόγος-Διατροφολόγος)