Βάλτε Τον Κουρκουμά Στη Διατροφή Σας Με Αυτές Τις Ιδέες!

Jan 10 , 2022

NIRITON ADMIN

Βάλτε Τον Κουρκουμά Στη Διατροφή Σας Με Αυτές Τις Ιδέες!

Ο κουρκουμάς δεν μπαίνει τυχαία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια, καθώς πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν πως αυτό το χρυσοκίτρινο μπαχαρικό έχει ιδιότητες που συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για  να καταναλώσετε αυτό το «υγιεινό» καρύκευμα στα φαγητά και τα ροφήματα.

Εδώ έχουμε 10 εύκολες ιδέες:

 

  1. Αναμείξτε σε ομελέτες και πίτες

Χρησιμοποιήστε μια πρέζα κουρκουμά αναμεμειγμένη με ομελέτα, φρυτάτα, τάρτα με αυγά, ακόμα και χορτοφαγικές ομελέτες με τόφου. Αν θέλετε να ξεκινήσετε την κατανάλωση κουρκουμά, αυτή είναι μια εξαιρετική πρώτη επαφή με αυτό το μοναδικό καρύκευμα, επειδή το χρώμα του δεν θα σας ξενίσει και η γεύση του στη συνταγή θα είναι ήπια.

 

  1. Πασπαλίστε σε λαχανικά

Η ελαφρώς πικάντικη γεύση του κουρκουμά δένει καλά με τις πατάτες και όλα τα ριζώδη λαχανικά. Προσθέστε σε πατάτες, γλυκοπατάτες, καρότα, παντζάρια πριν το ψήσιμο. Ταιριάζει ιδιαίτερα και σε ψητά λαχανικά, απλά πασπαλίστε όπως κάνετε με το αλάτι.

 

  1. Χρωματίστε το ρύζι

Μια πρέζα κουρκουμά προσδίδει χρώμα και γεύση σε μια κατσαρόλα από απλό ρύζι, σε ένα πολύχρωμο πιλάφι, ακόμα και σε ένα φανταχτερό ριζότο.

 

  1. Προσθέστε σε όσπρια

Προσθέστε κουρκουμά στα όσπρια. Εμπνευστείτε από την ινδική κουζίνα και βάλτε κουρκουμά σε όσπρια, όπως φακές, φασολάδα, γίγαντες στο φούρνο.

 

  1. Δοκιμάστε σε χόρτα

Δοκιμάστε τον κουρκουμά σε σοταρισμένα ή βρασμένα χόρτα, στο λάχανο, το κουνουπίδι και όλα τα πράσινα λαχανικά και δώστε τους μεγαλύτερη γεύση και νοστιμιά.

 

  1. Χρησιμοποιήστε σε σούπες

Ένα μπολ με σούπα λαχανικών ή κοτόσουπα γίνεται ακόμη πιο «ζεστό», όταν χρωματίζεται με τον χρυσαφένιο κουρκουμά.

 

  1. Ανακατέψτε σε smoothies

Εκτός από τα αγαπημένα σας θρεπτικά υλικά, προσθέστε στο smoothie σας και λίγη σκόνη από το ινδικό μπαχαρικό με το φωτεινό χρώμα για να του δώσετε ιδιαίτερη γεύση, ξεχωριστό άρωμα και εντυπωσιακό χρώμα. Μπορείτε να το δοκιμάσετε και σε αφεψήματα (πχ. τσάι), ροφήματα (πχ. κακάο), χυμούς (πχ. πορτοκαλάδα, λεμονάδα).

 

  1. Φτιάξτε το διάσημο “Golden Milk”

Σιγοβράστε κουρκουμά με γάλα καρύδας και μέλι για να φτιάξετε ένα γήινο, ζεστό και αναζωογονητικό ρόφημα, ιδανικό για το χειμώνα. Ζεστάνετε ένα φλιτζάνι γάλα ή φυτικό ρόφημα με ½ κουταλάκι κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη και 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ. Βράστε το μείγμα για 15 λεπτά και αφού το κατεβάσετε από την φωτιά ανακατέψτε το με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι ή σιρόπι σφενδάμου.Η συνταγή αυτή είναι δημοφιλής ως "Golden milk" ή "Χρυσό γάλα".

  1. Ενισχύστε τις ζύμες

Φτιάξτε μείγμα μπαχαρικών, με κανέλα κευλάνης, γαρύφαλο, μοσχοκάρυδο και άλλα καρυκεύματα και ενισχύστε τη γεύση σε ζύμες, κέικ, τηγανίτες και διάφορα αρτοσκευμάσματα.

 

  1. Κάντε ντιπ

Κάντε νόστιμα ντιπ για σαλάτες με γιαούρτι, τυρί κρέμα ή κεφίρ, ελαιόλαδο και μυρωδικά.

 

Εκτός από τη χρήση του ως μπαχαρικό, ο κουρκουμάς έχει χρησιμοποιηθεί στην Ινδία για θεραπευτικούς λόγους εδώ και αιώνες. H κουρκουμίνη είναι το κύριο συστατικό του κουρκουμά και θεωρείται το δραστικότερο συστατικό του, που του προσδίδει το χαρακτηριστικό πορτοκαλοκίτρινο λαμπερό χρώμα του. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται στην θεραπευτική της Αγιουβέρδα για χιλιάδες χρόνια, κυρίως για την αντιοξειδωτική της δράση, δείχνει ότι η χρήση της είναι ασφαλής χωρίς τοξικότητα.Πρόσφατες μελέτες, αποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη προστατεύει τον οργανισμό από κάποιες ασθένειες και έχει ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Ανάμεσα στα κυριότερα οφέλη της κουρκουμίνης είναι η αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή της δράση.

 

Tips:

  • Συνδυάστε τον κουρκουμά με μαύρο πιπέρι. Το μαύρο πιπέρι βελτιώνει τη βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά και ενισχύει τη δράση του, καθιστώντας το πιο αποτελεσματικό στον οργανισμό.
  • Προτιμήστε βιολογικό κουρκουμά σε σκόνη με λαμπερό πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και χωρίς πρόσθετα συστατικά και αποκομίστε τα οφέλη του κουρκουμά στις μαγειρικές σας δημιουργίες.
  • Αναζητήστε κουρκουμά με υψηλό ποσοστό κουρκουμίνης, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.