Καραμελωμένο Κοτόπουλο Γεμιστό Με Σύκα Και Φυστίκια Αιγίνης

Nov 06 , 2020

Niriton Admin

Καραμελωμένο Κοτόπουλο Γεμιστό Με Σύκα Και Φυστίκια Αιγίνης

Ζουμερό Κοτόπουλο με Χριστουγεννιάτικη γέμιση! Καραμελωμένο, καλοψημένο και τόσο γεμάτο με αρώματα και γεύσεις που θα ξετρελαθούν όλοι όσοι το δοκιμάσουν!

 Υλικά

  

Εκτέλεση

 

Βήμα 1

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και  τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς σε ένα βαθύ τηγάνι. Ψιλοκόβουμε τα εντόσθια κοτόπουλου και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί μέχρι να μαγειρευτούν καλά.

Βήμα 2

Προσθέτουμε  τα φυστίκια Αιγίνης, το κουκουνάρι, τα σύκα ψιλοκομμένα, το ρύζι, 2 φλιτζάνια νερό, αλάτι, μπαχαρικά για κοτόπουλο και αφήνουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Μόλις στεγνώσει το νερό αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3

Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο, το αλείφουμε με τρεις κουταλιές πετιμέζι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και μία κουταλιά μπαχαρικά για κοτόπουλο και απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του.

Βήμα 4

Τοποθετούμε τη γέμιση στο εσωτερικό του κοτόπουλου και ράβουμε με σπάγκο κατάλληλο για ψήσιμο. Γεμίζουμε με νερό τη γάστρα έτσι ώστε να έχει καλύψει τουλάχιστον το μισό κοτόπουλο.

Βήμα 5

Ψήνουμε με κλειστό καπάκι για περίπου δύο ώρες, μέχρι το κοτόπουλο να είναι τελείως μαγειρεμένο. Ο χρόνος αλλάζει ανάλογα με το μέγεθος του κοτόπουλου. Βγάζουμε το καπάκι της γάστρας, αλείφουμε το κοτόπουλο με πετιμέζι σε όλη την πάνω επιφάνεια και προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση.

Βήμα 6

Αφήνουμε περίπου μισή ώρα ακόμα μέχρι να φύγει η υγρασία , κατά τη διάρκεια ανοίγουμε τον φούρνο για να δούμε αν έχει πάρει το κατάλληλο χρώμα το κοτόπουλο, οπότε και σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο έτσι ώστε να βράσει το ρύζι αλλά να μην καεί το κοτόπουλο.

 

Καλή επιτυχία!!!

Ειρήνη Βασιάρη( Διαιτολόγος-Διατροφολόγος)